• Lokacija
  • Pančevo, Srbija

Kuhinje

Kuhinje

Kuhinja je prostorija ili deo prostorije koja se koristi za kuvanje i pripremu hrane u stanu ili u komercijalne svrhe. Standardna kuhinja obično je opremljena šporetom (grejnom pločom i rernom), sudoperom s vrućom i hladnom tekućom vodom, frižiderom i naravno, radnim površinama i kuhinjskim ormarićima raspoređenim prema potrebi. Mnoga domaćinstva imaju mikrotalasnu pećnicu, mašinu za pranje sudova i druge električne uređaje. Glavne funkcije kuhinje jesu spremanje, pripremanje i kuvanje hrane ali se kuhinjski prostor ili deo prostorije često koristi i za ručavanje velikih i malih obroka, pa i za zabavu. Dizajn i konstrukcija kuhinja ogromno je tržište u celom svetu.

Komercijalne kuhinje nalaze se u restoranima, kafeterijama, hotelima, bolnicama, obrazovnim i radnim objektima itd. Te su kuhinje uglavnom veće i opremljene većom i težom opremom od standardnih, stambenih kuhinja. U nekim, retkim slučajevima komercijalna kuhinjska oprema, poput komercijalnih sudopera ili pećnica koristi se u domaćinstvima jer nudi jednostavnost upotrebe i ubrzava pripremu hrane. Komercijalne kuhinje podležu zakonu o zdravstvu.

Tip Kuhinje

Kuhinja na jednom zidu

Najčešće ih pravimo u malim prostorijama, jednostavnom postavkom gde se štedi prostor, a ne gubi funkcionalnost. Sastoji se od elemenata postavljenih na jedan, isti zid. S obzirom da je širina ograničena trudimo se da iskoristimo visinu prostorije kako bi dobili što više korisnog prostora. Tradicionalna pravila često nije moguće ispoštovati pa se trudimo da frižider postavimo na jednu stranu, sudoperu u sredinu, a rernu i grejnu ploču (šporet) na drugu stranu, ostavljajući što više radnog prostora između.

Kuhinja na suprotnim zidovima

Vrlo ekonomično rešenje sa dva reda elemenata okrenutih jedni ka drugima stvarajući prolaz između. S obzirom da nema ugaonih elemenata, svaki delić kuhinje se lako koristi. Taj dodatni red elemenata stvara veliki koristan prostor i samim tim visina ne igra tako važnu ulogu. Kod ovakvih kuhinja često imamo mogućnost da svi uređaji budu na jednoj strani, a da druga strana bude čista radna površina pa ovakve kuhinje može koristiti više ljudi neometano.

"L" ili "Г" kuhinja

Praktično rešenje kod velikih i malih kuhinja. Bez obzira što ugao zahteva dodatno planiranje ili upotrebu specijalne vrste okova, "L" kuhinje pružaju veliku fleksibilnost u planiranju i postavljanju uređaja i radnih površina. Ukoliko prostorija dozvoljava, često, bar jedan ugao iskoristimo za vertikalni (stubni) element i na taj način stvorimo veliki prostor i lep dodatak kuhinji. Dodatkom malog, otvorenog pulta ili šanka na jednom kraju, može se dobiti i mala trpezarija za brze obroke.

"U" kuhinja

Sjajna postavka za velike kuhinjske prostorije. Ovakve kuhinje stvaraju mnogo korisnog prostora pa ukoliko se radi o kuhinji na tri zida, treba izbegavati gomilanje visećih elemenata i postavljati ih samo na jedan ili dva zida uz dodavanje otvorenih polica, otvorenih (dekorativnih) aspiratora i sl. Na taj način dobijamo otvoreniji izgled i mnogo lepši osećaj pri korišćenju same kuhinje. "U" kuhinje pružaju mogućnost savršene postavke za kretanje i ukoliko se radne površine postave na suprotnim stranama, kuhinju u isto vreme može koristiti nekoliko ljudi. Prozori su pun pogodak u ovakvim kuhinjama.

Kuhinja sa ostrvom

Popularno rešenje za stanove otvorenog tipa. Dobijamo veliki koristan prostor u samom centru kuhinje. Ostrvo može služiti kao mesto za uređaje ali može biti i mesto za pripremu hrane pa čak i trpezarija za celu porodicu. Naravno da sama prostorija mora biti dovoljno velika ali uz dobro planiranje i postavku, korišćenje i kretanje kroz ovakve kuhinje je pravo zadovoljstvo.

Pravila i predlozi

Radni trougao

Radni trougao je osmišljen dvadesetih godina prošlog veka kao jedno od prvih merila efikasnosti u stambenoj kuhinji. Trougao stvara jasan put između prostora za pripremu hrane (grejna ploča, šporet), prostora za čišćenje (sudopera) i prostora za skladištenje hrane (frižider).

Principi kuhinjskog radnog trougla

  • Dužina svake "stranice" trougla je između 1,2 i 2,7 m
  • Kombinovane dužine sve tri stranice trebale bi biti između 4 i 7,9 m
  • Ne bi trebalo da bude bilo kakve tehnike ili elemenata koji seku bilo koju od stranica trougla
  • Ne bi trebalo biti bilo kakvog većeg saobraćaja kroz trougao

  • Za maksimalnu efikasnost i upotrebljivost kuhinje treba primeniti osnovne smernice (zavisno od mogućnosti):

    • Ulazna vrata u kuhinju treba da budu široka najmanje 812 mm
    • Ulazna vrata ne smeju ometati siguran rad bilo kog uređaja, a vrata uređaja ne smeju se mešati jedna s drugima
    • Dužina radnih prolaza treba da bude najmanje 1060 mm za jednog kuvara kuhinje i 1220 mm za više kuhinjskih kuvara.
    • Šetnice treba da budu široke najmanje 915 mm.
    • U prostoru za sedenje gde nema gužve iza sedišta, od stola ili ivice stola do ivice iza njega mora biti dozvoljen čist prolaz od 915 mm.
    • Sedenje treba da bude najmanje 610 mm široko za svaku osobu.
    • Dozvolite razmak nogu od 460 mm za stolom visokim 760 mm; Zazor od 380 mm na kuhinjskom pultu (visok 914 mm); i 305 mm na šanku (visina 1066 mm).
    • Ako postoji samo jedna sudopera, trebalo bi da se nalazi u blizini ili preko puta grejne ploče/šporeta i frižidera.
    • Primarna radna površina od najmanje 760 mm širine i 600 mm dubine treba da bude pored sudopere
    • Pored ručke frižidera treba da postoji prostor za odlaganje od najmanje 380 mm ili jedan ne više od 1200 mm nasuprot frižidera
    • Površina za kuvanje treba da ima minimalnih 300 mm na jednoj i 380 mm na drugoj strani za odlaganje
    • Između površine za kuvanje i nezapaljive površine iznad nje trebalo bi da bude najmanje 600 mm.
    • Obezbedite ventilacioni sistem za kuvanje iznad svih uređaja za kuvanje.
    • Mikrotalasne pećnice treba postavljati prema zahtevima korisnika, a idealno je 75 mm ispod visine ramena.
    • Obezbedite prostor za odlaganje od najmanje 380 mm iznad, ispod ili pored mikrotalasne pećnice.
    • Prostor za odlaganje potreban za susedne uređaje može se kombinovati uzimanjem većeg zahteva i dodavanjem 300 mm.
    • Potrebno je ukupno 4000 mm prostora za radne površine na dubini od 600 mm, sa visokim zazorom od 380 mm za smeštaj svih prostora za skladištenje, pripremu, odlaganje i rad.
    • Pored opšteg osvetljenja, svaka radna površina treba da bude dobro osvetljena odgovarajućim osvetljenjem za zadatke.
„Jesti je jedan od četiri ciljeva čovekovih; koja su ostala tri, nisam saznao nikada.” Michel de Montaigne

Vredni saveti

S obzirom da sav nameštaj izradjujemo po Vašim željama i potrebama, imajte u vidu da se u današnje vreme može napraviti skoro sve. Želimo da zajedno sa Vama pravimo nameštaj koji je odraz Vašeg stila i originalnosti.
Pročitaj više

  • Vreme

    Planirajte unapred

  • Redosled

    Odredite prioritete

  • Novac

    Odredite budžet

  • Kreativnost

    Razgledajte, pretražujte

  • Info

    Upoznajte materijale

  • I na kraju...

    Zabavite se !