Kuhinja je prostorija ili deo prostorije koja se koristi za kuvanje i pripremu hrane u stanu ili u komercijalne svrhe. Standardna kuhinja obično je opremljena šporetom (grejnom pločom i rernom), sudoperom s vrućom i hladnom tekućom vodom, frižiderom i naravno, radnim površinama i kuhinjskim ormarićima raspoređenim prema potrebi. Mnoga domaćinstva imaju mikrotalasnu pećnicu, mašinu za pranje sudova i druge električne uređaje. Glavne funkcije kuhinje jesu spremanje, pripremanje i kuvanje hrane ali se kuhinjski prostor ili deo prostorije često koristi i za ručavanje velikih i malih obroka, pa i za zabavu. Dizajn i konstrukcija kuhinja ogromno je tržište u celom svetu.
Komercijalne kuhinje nalaze se u restoranima, kafeterijama, hotelima, bolnicama, obrazovnim i radnim objektima itd. Te su kuhinje uglavnom veće i opremljene većom i težom opremom od standardnih, stambenih kuhinja. U nekim, retkim slučajevima komercijalna kuhinjska oprema, poput komercijalnih sudopera ili pećnica koristi se u domaćinstvima jer nudi jednostavnost upotrebe i ubrzava pripremu hrane. Komercijalne kuhinje podležu zakonu o zdravstvu.
Najčešće ih pravimo u malim prostorijama, jednostavnom postavkom gde se štedi prostor, a ne gubi funkcionalnost. Sastoji se od elemenata postavljenih na jedan, isti zid. S obzirom da je širina ograničena trudimo se da iskoristimo visinu prostorije kako bi dobili što više korisnog prostora. Tradicionalna pravila često nije moguće ispoštovati pa se trudimo da frižider postavimo na jednu stranu, sudoperu u sredinu, a rernu i grejnu ploču (šporet) na drugu stranu, ostavljajući što više radnog prostora između.
Vrlo ekonomično rešenje sa dva reda elemenata okrenutih jedni ka drugima stvarajući prolaz između. S obzirom da nema ugaonih elemenata, svaki delić kuhinje se lako koristi. Taj dodatni red elemenata stvara veliki koristan prostor i samim tim visina ne igra tako važnu ulogu. Kod ovakvih kuhinja često imamo mogućnost da svi uređaji budu na jednoj strani, a da druga strana bude čista radna površina pa ovakve kuhinje može koristiti više ljudi neometano.
Praktično rešenje kod velikih i malih kuhinja. Bez obzira što ugao zahteva dodatno planiranje ili upotrebu specijalne vrste okova, "L" kuhinje pružaju veliku fleksibilnost u planiranju i postavljanju uređaja i radnih površina. Ukoliko prostorija dozvoljava, često, bar jedan ugao iskoristimo za vertikalni (stubni) element i na taj način stvorimo veliki prostor i lep dodatak kuhinji. Dodatkom malog, otvorenog pulta ili šanka na jednom kraju, može se dobiti i mala trpezarija za brze obroke.
Sjajna postavka za velike kuhinjske prostorije. Ovakve kuhinje stvaraju mnogo korisnog prostora pa ukoliko se radi o kuhinji na tri zida, treba izbegavati gomilanje visećih elemenata i postavljati ih samo na jedan ili dva zida uz dodavanje otvorenih polica, otvorenih (dekorativnih) aspiratora i sl. Na taj način dobijamo otvoreniji izgled i mnogo lepši osećaj pri korišćenju same kuhinje. "U" kuhinje pružaju mogućnost savršene postavke za kretanje i ukoliko se radne površine postave na suprotnim stranama, kuhinju u isto vreme može koristiti nekoliko ljudi. Prozori su pun pogodak u ovakvim kuhinjama.
Popularno rešenje za stanove otvorenog tipa. Dobijamo veliki koristan prostor u samom centru kuhinje. Ostrvo može služiti kao mesto za uređaje ali može biti i mesto za pripremu hrane pa čak i trpezarija za celu porodicu. Naravno da sama prostorija mora biti dovoljno velika ali uz dobro planiranje i postavku, korišćenje i kretanje kroz ovakve kuhinje je pravo zadovoljstvo.
Radni trougao je osmišljen dvadesetih godina prošlog veka kao jedno od prvih merila efikasnosti u stambenoj kuhinji. Trougao stvara jasan put između prostora za pripremu hrane (grejna ploča, šporet), prostora za čišćenje (sudopera) i prostora za skladištenje hrane (frižider).
Za maksimalnu efikasnost i upotrebljivost kuhinje treba primeniti osnovne smernice (zavisno od mogućnosti):
„Jesti je jedan od četiri ciljeva čovekovih; koja su ostala tri, nisam saznao nikada.” Michel de Montaigne
S obzirom da sav nameštaj izradjujemo po Vašim željama i potrebama, imajte u vidu da se u današnje
vreme može napraviti skoro sve. Želimo da zajedno sa Vama pravimo nameštaj koji je odraz Vašeg stila i
originalnosti.
Pročitaj više
Planirajte unapred
Odredite prioritete
Odredite budžet
Razgledajte, pretražujte
Upoznajte materijale
Zabavite se !